PREMIÉR: Musíme sa jasne postaviť proti zníženiu príspevkov na kohéziu

01.06.2012 Bratislava

Bratislava 1. júna (TASR) - Krajiny, ktoré významným spôsobom prispievajú do rozpočtu EÚ, zrejme budú mať záujem znížiť v rokoch 2014 až 2020 príspevky na kohéznu politiku, ktorá pomáha štátom ako Slovensko odstraňovať regionálne rozdiely v rámci únie. Premiér Robert Fico (Smer-SD) si preto od dnešného summitu lídrov neformálnej skupiny krajín Priateľov kohézie (Friends of Cohesion) v rumunskej Bukurešti sľubuje, že sa spoločne postavia proti takémuto zámeru.

"Ja som už na rokovaní V4 cítil obrovský strach z tejto možnosti, pretože takto by si mohli zalepiť nejaké rany veľkí prispievatelia do EÚ. Z tohto dôvodu sme sa premiéri krajín, ktorých to ohrozuje, dali dohromady. Chceme jasne formulovať postoj celej skupiny krajín EÚ, že my s týmto nemôžeme súhlasiť, že kohézia, súdržnosť a odstraňovanie regionálnych rozdielov je to, na čom Európa stála a musí stáť," povedal pre TASR premiér pred odletom na summit.

Fico považuje kohéziu pre SR za životne dôležitú, pretože tieto peniaze potrebujú aj málo rozvinuté regióny Slovenska. Rovnaký názor podľa neho zdieľajú aj ďalší premiéri, ktorí sa zúčastnia na summite venovanom programovacieho obdobia EÚ na roky 2014 až 2020. Predstavitelia jednotlivých krajín a zástupcovia Európskej komisie by mali diskutovať aj o ekonomickom raste a vytváraní nových pracovných miest.

Súčasťou pracovnej cesty predsedu vlády SR bude aj krátke bilaterálne rokovanie s rumunským premiérom a lídrom sociálnych demokratov Victorom Pontom. "My máme s mnohými krajinami veľmi dobré a priateľské vzťahy, ale málokedy ich pretavujeme do biznisu a do obchodných vzťahov. Preto opäť budem trvať na tom, aby sme našli tri-štyri projekty a sústredili sa na ne," povedal na margo tohto stretnutia premiér.
 

Vyberte región